Poznaj maszynę łańcuszkową / covera JANOME 2000CPX – szczegółowy opis / recenzja

etiblog JANOME cover 2000CPX

Jak tytuł wpisu informuje, dzisiaj zrecenzuje / szczegółowo opisze dla Was maszynę, która jakieś czas temu pojawiła się na rynku i w ofercie sklepu Eti, mowa tutaj o coverloku Janome 2000CPX. Zanim przejdę do recenzji tego modelu zacznę od wyjaśnienia Wam czym w ogóle jest coverlok (zwany też inaczej kapówką) i do czego go wykorzystujemy. 🙂 Coverlok Janome 2000CPX tworzy dwa rodzaje ściegów: drabinkowy (służy do wykańczania odzieży) oraz łańcuszkowy (służy do łączenia, to jak ścieg prosty tylko mocniejszy oraz elastyczny).

Ściegi drabinkowe występują w odzieży dzianinowej: sukienki, bluzki itp.; odzieży sportowej nawet tej uszytej z lycry czy strojach kąpielowych. Ścieg ten z wierzchniej strony tworzy dwa lub trzy równoległe przeszycia względem siebie ściegiem prostym, a od strony spodniej strony ścieg przypomina drabinkę oraz ścieg wykonany na owerloku (będą one pokazane jeszcze dokładnie na zdjęciach poniżej). Krawędzie wykończone takim ściegiem są estetycznie podwinięte, czyli nie pęka on przy użytkowaniu odzieży. Czyli jedno takie przeszycie maszyny od razu wykańcza/podwija estetycznie krawędź.

Jestem przekonana, że ściegi, które tworzy coverlok znajdują się w noszonej przez Was odzieży. Zresztą zobaczcie sami.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-szycie-stroi-kompielowychetiblog-JANOME-cover-2000CPX-szycie-podkoszulki

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-szycie-odziezy-sportowej

Kolejny ścieg, który tworzy ta maszyna to ścieg łańcuszkowy. Ścieg służy on do łączenia materiałów w miejscach, gdzie potrzebna jest duża wytrzymałość/ odporność ściegu oraz elastyczność np.: jeansach, koszulach, odzieży roboczej itp. To ten ścieg, który można spruć ciągnąc za jedną tylko nitkę. Z wierzchniej strony wygląda jak ścieg prosty, a od spodu jak łańcuszek, który właśnie daje ściegowi elastyczność.

Już wiecie jakie ściegi tworzy maszyna typu coverlok i gdzie są one wykorzystywany. Przyjdziemy więc do recenzji/ szczegółowego opisu coverloka  JANOME 2000CXP 🙂

Zaczniemy od nawlekania. Budzie ono trochę strachu bo „na pierwszy rzut oka” wygląda dużo trudniej niż w standardowej maszynie do szycia, ale jak zaraz zobaczycie wcale nie jest to trudne. 🙂

Nawlekanie jest opisane i przedstawione w dołączonej do maszyny instrukcji. Dodatkowo wszystko co najważniejsze przedstawione jest też w postaci strzałek na obudowie maszyny oraz na naklejce w środku maszyny.

Zaczynamy od poprowadzenie nici przy górny prowadnik nitki (stojak). Ważne, aby zrobić to prawidłowo, ponieważ wpływa to znacząco na właściwe ułożenie ściegu.

blog o szyciu stojak na nici

Górne nitki nawlekamy zgodnie z instrukcją (niemal identycznie jak w przypadku maszyny do szycia).

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-nawlekanie-VI

I jeszcze z bliska pomoce umieszczone na maszynie: ściąga z nawlekania oraz ściegi, ustawienie igieł oraz ich uniwersalne ustawienie naprężenia nitki.

etiblog pomoce naukowe szycie

Nawlekanie dolnej nitki nie jest dużo trudniejsze, bo po pierwsze mamy na naklejce przedstawiona drogę jaką nitka musi przejść, a po drugie w Janome 2000CPX jest możliwość odchylenia chwytacza dolnego, co pozwala na swobodne poprowadzenie nitki. (Spójrz oba zdjęcia poniżej).

łatwe nawlekanie chwytaczacover 2000 CPX JANOME

Zostaje nam tylko nawleczenie igieł. Tutaj bardzo pomocny jest nawlekacz (znajdziecie go w standardowym wyposażeniu maszyny), który pozwala w łatwy sposób, dosłownie w dwóch ruchach nawlec igłę. Jest też pomocny przy zakładaniu igły (drugi koniec nawlekacza, idealnie ją przytrzyma). Zdjęcia poniżej. 🙂

nawlekanie igieł etiblogjak nawlec igłę

Tym sposobem maszynę mam nawleczoną.  🙂

Ściegi stworzone przy pomocy coverloka JANOME 2000CPX:

Maszyna tworzy ściegi: 3 igłowy drabinkowy o szerokości 6 mm, 2 igłowy drabinkowy o szerokości 3 mm i 6 mm oraz 1 igłowy ścieg łańcuszkowy.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-ustawienei-igiel-III

a) 3 i 2 igłowe ściegi drabinkowe – służą do wykończenia krawędzi gotowych wyrobów np.: wspomnianych t-shirtów, odzieży dzianinowej: spódniczki, sukienki, bluzki, spodnie jak i odzieży sportowej polary, legginsy itp

Jak widzieliście na zdjęciach poniżej krawędź odzieży przy pomocy ściegów drabinowych możecie wykończyć poprzez lamowanie (zdjęcie poniżej po lewej, gdzie do wykończenia krawędzi wykorzystany został dodatkowy materiał) lub podwinięcie (zdjęcie poniżej po prawej).

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-podwijanie-2-nitkowym-sciegiem

Na zdjęcie poniżej ścieg wykonany na coverloku Janome przy użyciu 3 igłowego ściegu drabinkowego. Powstały ścieg ma szerokość 6 mm.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-sciegi-tworzone-przez-maszyne-cover-3-igly

Poniżej 2 igłowy ścieg drabinkowy o dwóch szerokościach 3 mm i 6 mm. Jak przestawiłam na zdjęciu powyżej w zależności od pozostawionych igieł możemy uzyskać ścieg o szerokości 3 mm lub 6 mm względem siebie.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-sciegi-tworzone-przez-maszyne-cover-2-igly etiblog-JANOME-cover-2000CPX-sciegi-tworzone-przez-maszyne-cover-2-igly-sz

b) ścieg  łańcuszkowy – najczęściej wykorzystywany do szycia spodni (łączenie podkrojów oraz nogawek), wszywanie rękawów w marynarkach, żakietach itd, czyli tam gdzie szew ma „pracować”. Nie wiem czy zauważyliście, czasem w materiale przy szwie w spodniach (najczęściej tych z sieciówek)  przy użytkowaniu zaczynają być bardzo widoczny małe dziurki w miejscu zszycia materiały, często to dla tego, że sponie są dopasowane, a ścieg nie pracuje, gdyż były uszyte ściegiem prostym, wystarczyłoby zastosować ścieg łańcuszkowy, a dziurki w materiale nie tworzyłby się tak łątwo, bo ścieg by „pracował”.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-scieg-mocny-lancuszkowyetiblog-JANOME-cover-2000CPX-sciegi-tworzone-przez-maszyne-cover-lancuszek

Ściegi dostępne w coverloku Janome 2000CPX możecie regulować na 3 sposoby:

a) regulacja gęstość / długość ściegu – ta regulacja nie wymaga wyjaśnienia, wygląda tak samo jak w maszynie do szycia. dodatkowo myślę, że na zdjęciach widać różnicę. 🙂

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-długosc-sciegu-a

b) regulacja dyferencjał / mechanizm różnicowy  to bardzo ważna regulacja, możecie znacie ją z owerloków. Jest to mechanizm pozwalający zmieniać ilość podawanego materiału podczas szycia, a co za tym idzie wyeliminować marszczenie, ściąganie lub rozciąganie  szytego materiału. Dzięki czemu możemy tak ustawić ten parametr, aby szyć nawet „trudne”dzianiny bez przeszkód.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-mechanizm roznicowy-II

c) regulacja naprężenia nici spodniej – naprężenie to odpowiada za rozciągliwość ściegu i należy je dobrać do szytego materiału. W coverze Janome 2000CPX możecie to zrobić w dwóch miejscach, za pomocą pokrętła oraz dźwigni (to odróżnia np. Janome 1000CPX od Janome 2000CPX)

Dźwignia w szybki sposób pozwala zmienić naprężenie nitki dolnej, dzięki czemu za jednym przestawieniem możemy zlikwidować nieestetyczną wypukłość materiału, która może powstać pomiędzy igłami.

Podczas szycia bardziej elastycznych materiałów dźwignię ustawiamy w pozycji „soft”, dzięki czemu ścieg będzie dobrze współpracował z dzianiną i nie pęknie podczas użytkowania. Natomiast te mniej elastycznie materiały szyjemy z dźwignia ustawioną na pozycję „tight”, ścieg powstanie bardziej ścisły, a więc będzie odpowiedni dla materiałów mniej elastycznych.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-naprezenie-Ia

Inne udogodnienia, które znajdziecie w tym modelu:

Maszyna na uchwyt szybkomocujący w standardzie, a więc zmiana stopki przebiega bardzo sprawnie, bez śrubokręta.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-dzwignia-wymiany-stopki-Ia

Regulowany docisk stopki (ważną funkcją), przydatne przy szyciu trudnych materiałów, w szczególności trudniejszych dzianin.

etiblog-maszyna-lancuszkowa-regulacja-docisku-stopki

Stojak na nitki, niedoceniany przez wiele osób, a tak ważny z perspektywy uzyskania idealnego ściegu. Zauważcie, że mamy dwie opcje jego użycia w zależności od wykorzystywanej szpulki. Przy niskich szpulkach zdejmujemy plastikowe przytrzymanie dużych szpulek, od góry zabezpieczamy je uchwytami zabezpieczającymi szpulki.

etiblog-maszyna-cover-nawlekanie-maszyny-IIa

Przy wysokich montujemy plastikowe przytrzymanie dużych szpulek oraz siateczki odpowiadające za równomierne odwijanie się nici. Dlaczego wspominam o szyciu dużymi szpulkami? Część z Was będzie chciała wykorzystać przędze lub obniżyć koszt nici decydując się na duże szpulki nici teraz wiecie, że jest to w tym modelu możliwe.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-duze-szpilki

Nitka od szpulki idzie do prowadniku górnego i konieczne dla właściwego ułożenia ściegu jest poprawne przełożenie przez niego nitki- zobaczcie je na zdjęciu poniżej.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-prowadnik-nitki-gornej

Ostatnią bardzo przydatną funkcją, którą znajdziecie w cowerloku Janome 2000CPX jest wolne ramię, które zdecydowanie ułatwia wykańczanie rękawków czy nogawek po ich obwodzie.

Na zdjęciu powyżej drobne akcesoria dołączane do maszyny, mamy igły, pędzelek do czyszczenia, zestaw śrubokrętów, pincetę, nawlekacz igieł,  zestaw uchwytów do szpulek oraz siateczki do nich, jak i śrubki do mocowania prowadników. Wszystko to spakowane w plastikowym pojemniku.

etiblog-maszyna-cover-zestaw-z-maszyna

Maszynę można zakryć pokrowcem, który ochroni ją przed delikatnymi uszkodzeniami i kurzem.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-3-pokrowiec

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-ost

Podsumowując recenzję maszyna Janome Cover 2000CPX jest to maszyna nieoceniona przy wykańczaniu odzieży szczególnie tej uszytej z dzianiny. Dzięki niej odzież będzie profesjonalnie wykończona, a samo wykończenie zajmie mniej czasu. Maszyna jest bardzo solidna, będzie służyć długie lata. Moim zdaniem jest konieczna jeśli myślicie o zarobkowym szyciu z dzianin lub jeżeli szyjecie tylko dla siebie i rodziny, ale zależy Wam, aby Wasze wyroby wyglądały profesjonalnie.

tagi:

28
Dodaj komentarz

14 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marzena

Witam, czy takiego coverlooka można u Państwa zakupić? Ile kosztuje? Szyje od pół roku i zastanawiam sie nad zakupem maszyny do szycia….i nie mam pojęcia jaką wybrać….może Państwo mogą mi jakąś polecić?????Z góry dziekuje za jakąkolwiek porade i wskazówki:)
Pozdrawiam

Marzena

Dopiero zaczęłam przygodę z maszyną do szycia, ale chciałabym taką, żebym mogła na niej szyć ubranka dla siebie i dziecka, jak również akcesoria dla domu. Szyję głównie dla siebie i znajomych. Myślę o jakiejś nieskomplikowanej w użytkowaniu maszynie, myślę, że tak do 500zł max.

Marzena

Rozumem, że moge do niej zakupić stopke do ściegu overlokowego i bede miała możliwość na ładne wykończenie ubrań? Bo w zestawie tej stopki nie posiada?

IWONA

Witam Proszę mi powiedzieć czy podszywając spód bluzki tą maszyną nie będę miała problemu w przeszyciu po szwie , czy np. nie będzie przepuszczała ściegu ?

ochszycie

Witam,mam i bardzo polecam tego coverlocka,wbrew pozorom jest bardzo prosty w obsłudze,a ciuszki nim wykończone wyglądają bardzo estetycznie.Pozdrawiam Marzena.

lila

Czy jest maszyna 2 w 1 czyli coverlock i overlock?

Marzena

Witam ponownie, zakupiłam u Państwa maszynę do szycia Janome E1015 w zestawie z 32 stopkami. Niestety stopki nie posiadają opisów w języku polskim i ciężko mi rozeznać która stopka do czego służy. W związku z powyższym piszę z prośbą o udostępnienie ilustracji stopek z opisami. Zaznaczę, że te stopki na Państwa stronie również ciężko mi przyrównąć do moich stopek ze względu na małe, dla mnie dość niewyraźne ilustracje. Będę bardzo wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam

Jolanta

Posiadam tą maszynę i moja „radość szycia” jest minimalna, żeby nie rzec zerowa. Maszyna przepuszcza ściegi na wszelkich nawet najmniejszych grubościach. I bzdurą jest, że przeszywa wszelkie zgrubienia. Renderka Janome 2000 CPX nie potrafi przeszyć po lamówkach od topu, na łączeniach gumy, i wszelkich trochę grubszych szwach np. materiału nurek. Jeśli ktoś będzie potrzebował tą maszynę do trykotu, czy cienkiej dzianiny dresowej to podłożenie dołu czy rękawów wykona idealnie, ale do specjalistycznych prac krawieckich się nie nadaje. Zakupiłam ją głównie do szycia body baletowych z lycry i niestety nie mogę przeszyć lamówki, ponieważ dla tej maszyny jest już za grubo.… Czytaj więcej »

Kinga

Ja również nie mam radości z szycia na tej maszynie, przepuszcza ściegi na wszelkich możliwych ustawieniach. Mam ją prawie rok i miałam nadzieję, że może to moja wina i że wreszcie uda mi się ją ustawić. Na samym początku prawie doprowadziła mnie do łez, potem trochę udało się poszyć, najlepiej szyje na najmniej elastycznych materiałach, ale przecież nie po to ją kupiłam! Potem wstawiłam na kilka tygodni do szafy, za jakiś czas znowu wyjęłam i znów próbowałam różnych ustawień i nic. Moje doświadczenia, niestety negatywne opisałam na moim blogu: http://kingaszyje.blogspot.com/2016/10/janome-cover-pro-2000-cpx-nie-jest.html Niestety ma ona jakiś mankament i nie da się z… Czytaj więcej »

Beata

Mam od kilku lat Janome Covera – była w serwisie i nadal szew przepuszcza jak powyżej – na nic kolejne ustawienia. Bardzo wielkie rozczarowanie… jeszcze raz oddam ją do serwisu, szkoda, że gwarancja minęła.

Ola

Witam, czy do tej maszyny trzeba używać nici elastycznych, czy można szyć zwykłymi? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Magda

Nie polecam tej maszyny, zmagania z ustawieniami i ciągłe rozczarowania. Na zgurbieniach przepuszcza koncertowo pomimo tego, że wypróbowałam już wszelkie możliwe ustawienia. Często też przepuszcza poza zgrubieniami. Faktycznie na dzianinach mniej elastycznych w/w problemy nie są tak częste, tylko że nie w takim celu została kupiona ta maszyna. Próbowałam ustawień zaproponowanych tutaj jednak nic to nie dało, a dodatkowo zrywało lewą nitkę http://kingaszyje.blogspot.com/2016/10/moj-coverlok-janome-2000-cpx-nareszcie.html

irena

witam . mam problem taki ze zrywa mi pierwsza nitke . ogólnie jestem zachwycona ta maszyna tyle ze to zrywanie pierwszej nitki przy igle mnie dreczy.

joanna

Dziewczyny a jak zakańczacie szew na coverlocku?