Poznaj maszynę łańcuszkową / coverloka JANOME 2000CPX – szczegółowy opis / recenzja

etiblog JANOME cover 2000CPX

Jak tytuł wpisu informuje, dzisiaj zrecenzuje / szczegółowo opisze dla Was maszynę, która jakieś czas temu pojawiła się na rynku i w ofercie sklepu Eti, mowa tutaj o coverloku Janome 2000CPX. Zanim przejdę do recenzji tego modelu zacznę od wyjaśnienia Wam czym w ogóle jest coverlok (zwany też inaczej kapówką) i do czego go wykorzystujemy. 🙂 Coverlok Janome 2000CPX tworzy dwa rodzaje ściegów: drabinkowy (służy do wykańczania odzieży) oraz łańcuszkowy (służy do łączenia, to jak ścieg prosty tylko mocniejszy oraz elastyczny).

Ściegi drabinkowe występują w odzieży dzianinowej: sukienki, bluzki itp.; odzieży sportowej nawet tej uszytej z lycry czy strojach kąpielowych. Ścieg ten z wierzchniej strony tworzy dwa lub trzy równoległe przeszycia względem siebie ściegiem prostym, a od strony spodniej strony ścieg przypomina drabinkę oraz ścieg wykonany na owerloku (będą one pokazane jeszcze dokładnie na zdjęciach poniżej). Krawędzie wykończone takim ściegiem są estetycznie podwinięte, czyli nie pęka on przy użytkowaniu odzieży. Czyli jedno takie przeszycie maszyny od razu wykańcza/podwija estetycznie krawędź.

Jestem przekonana, że ściegi, które tworzy coverlok znajdują się w noszonej przez Was odzieży. Zresztą zobaczcie sami.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-szycie-stroi-kompielowychetiblog-JANOME-cover-2000CPX-szycie-podkoszulki

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-szycie-odziezy-sportowej

Kolejny ścieg, który tworzy ta maszyna to ścieg łańcuszkowy. Ścieg służy on do łączenia materiałów w miejscach, gdzie potrzebna jest duża wytrzymałość/ odporność ściegu oraz elastyczność np.: jeansach, koszulach, odzieży roboczej itp. To ten ścieg, który można spruć ciągnąc za jedną tylko nitkę. Z wierzchniej strony wygląda jak ścieg prosty, a od spodu jak łańcuszek, który właśnie daje ściegowi elastyczność.

Już wiecie jakie ściegi tworzy maszyna typu coverlok i gdzie są one wykorzystywany. Przyjdziemy więc do recenzji/ szczegółowego opisu coverloka  JANOME 2000CXP 🙂

Zaczniemy od nawlekania. Budzie ono trochę strachu bo „na pierwszy rzut oka” wygląda dużo trudniej niż w standardowej maszynie do szycia, ale jak zaraz zobaczycie wcale nie jest to trudne. 🙂

Nawlekanie jest opisane i przedstawione w dołączonej do maszyny instrukcji. Dodatkowo wszystko co najważniejsze przedstawione jest też w postaci strzałek na obudowie maszyny oraz na naklejce w środku maszyny.

Zaczynamy od poprowadzenie nici przy górny prowadnik nitki (stojak). Ważne, aby zrobić to prawidłowo, ponieważ wpływa to znacząco na właściwe ułożenie ściegu.

blog o szyciu stojak na nici

Górne nitki nawlekamy zgodnie z instrukcją (niemal identycznie jak w przypadku maszyny do szycia).

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-nawlekanie-VI

I jeszcze z bliska pomoce umieszczone na maszynie: ściąga z nawlekania oraz ściegi, ustawienie igieł oraz ich uniwersalne ustawienie naprężenia nitki.

etiblog pomoce naukowe szycie

Nawlekanie dolnej nitki nie jest dużo trudniejsze, bo po pierwsze mamy na naklejce przedstawiona drogę jaką nitka musi przejść, a po drugie w Janome 2000CPX jest możliwość odchylenia chwytacza dolnego, co pozwala na swobodne poprowadzenie nitki. (Spójrz oba zdjęcia poniżej).

łatwe nawlekanie chwytaczacover 2000 CPX JANOME

Zostaje nam tylko nawleczenie igieł. Tutaj bardzo pomocny jest nawlekacz (znajdziecie go w standardowym wyposażeniu maszyny), który pozwala w łatwy sposób, dosłownie w dwóch ruchach nawlec igłę. Jest też pomocny przy zakładaniu igły (drugi koniec nawlekacza, idealnie ją przytrzyma). Zdjęcia poniżej. 🙂

nawlekanie igieł etiblogjak nawlec igłę

Tym sposobem maszynę mam nawleczoną.  🙂

Ściegi stworzone przy pomocy coverloka JANOME 2000CPX:

Maszyna tworzy ściegi: 3 igłowy drabinkowy o szerokości 6 mm, 2 igłowy drabinkowy o szerokości 3 mm i 6 mm oraz 1 igłowy ścieg łańcuszkowy.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-ustawienei-igiel-III

a) 3 i 2 igłowe ściegi drabinkowe – służą do wykończenia krawędzi gotowych wyrobów np.: wspomnianych t-shirtów, odzieży dzianinowej: spódniczki, sukienki, bluzki, spodnie jak i odzieży sportowej polary, legginsy itp

Jak widzieliście na zdjęciach poniżej krawędź odzieży przy pomocy ściegów drabinowych możecie wykończyć poprzez lamowanie (zdjęcie poniżej po lewej, gdzie do wykończenia krawędzi wykorzystany został dodatkowy materiał) lub podwinięcie (zdjęcie poniżej po prawej).

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-podwijanie-2-nitkowym-sciegiem

Na zdjęcie poniżej ścieg wykonany na coverloku Janome przy użyciu 3 igłowego ściegu drabinkowego. Powstały ścieg ma szerokość 6 mm.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-sciegi-tworzone-przez-maszyne-cover-3-igly

Poniżej 2 igłowy ścieg drabinkowy o dwóch szerokościach 3 mm i 6 mm. Jak przestawiłam na zdjęciu powyżej w zależności od pozostawionych igieł możemy uzyskać ścieg o szerokości 3 mm lub 6 mm względem siebie.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-sciegi-tworzone-przez-maszyne-cover-2-igly etiblog-JANOME-cover-2000CPX-sciegi-tworzone-przez-maszyne-cover-2-igly-sz

b) ścieg  łańcuszkowy – najczęściej wykorzystywany do szycia spodni (łączenie podkrojów oraz nogawek), wszywanie rękawów w marynarkach, żakietach itd, czyli tam gdzie szew ma „pracować”. Nie wiem czy zauważyliście, czasem w materiale przy szwie w spodniach (najczęściej tych z sieciówek)  przy użytkowaniu zaczynają być bardzo widoczny małe dziurki w miejscu zszycia materiały, często to dla tego, że sponie są dopasowane, a ścieg nie pracuje, gdyż były uszyte ściegiem prostym, wystarczyłoby zastosować ścieg łańcuszkowy, a dziurki w materiale nie tworzyłby się tak łątwo, bo ścieg by „pracował”.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-scieg-mocny-lancuszkowyetiblog-JANOME-cover-2000CPX-sciegi-tworzone-przez-maszyne-cover-lancuszek

Ściegi dostępne w coverloku Janome 2000CPX możecie regulować na 3 sposoby:

a) regulacja gęstość / długość ściegu – ta regulacja nie wymaga wyjaśnienia, wygląda tak samo jak w maszynie do szycia. dodatkowo myślę, że na zdjęciach widać różnicę. 🙂

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-długosc-sciegu-a

b) regulacja dyferencjał / mechanizm różnicowy  to bardzo ważna regulacja, możecie znacie ją z owerloków. Jest to mechanizm pozwalający zmieniać ilość podawanego materiału podczas szycia, a co za tym idzie wyeliminować marszczenie, ściąganie lub rozciąganie  szytego materiału. Dzięki czemu możemy tak ustawić ten parametr, aby szyć nawet „trudne”dzianiny bez przeszkód.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-mechanizm roznicowy-II

c) regulacja naprężenia nici spodniej – naprężenie to odpowiada za rozciągliwość ściegu i należy je dobrać do szytego materiału. W coverze Janome 2000CPX możecie to zrobić w dwóch miejscach, za pomocą pokrętła oraz dźwigni (to odróżnia np. Janome 1000CPX od Janome 2000CPX)

Dźwignia w szybki sposób pozwala zmienić naprężenie nitki dolnej, dzięki czemu za jednym przestawieniem możemy zlikwidować nieestetyczną wypukłość materiału, która może powstać pomiędzy igłami.

Podczas szycia bardziej elastycznych materiałów dźwignię ustawiamy w pozycji „soft”, dzięki czemu ścieg będzie dobrze współpracował z dzianiną i nie pęknie podczas użytkowania. Natomiast te mniej elastycznie materiały szyjemy z dźwignia ustawioną na pozycję „tight”, ścieg powstanie bardziej ścisły, a więc będzie odpowiedni dla materiałów mniej elastycznych.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-naprezenie-Ia

Inne udogodnienia, które znajdziecie w tym modelu:

Maszyna na uchwyt szybkomocujący w standardzie, a więc zmiana stopki przebiega bardzo sprawnie, bez śrubokręta.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-dzwignia-wymiany-stopki-Ia

Regulowany docisk stopki (ważną funkcją), przydatne przy szyciu trudnych materiałów, w szczególności trudniejszych dzianin.

etiblog-maszyna-lancuszkowa-regulacja-docisku-stopki

Stojak na nitki, niedoceniany przez wiele osób, a tak ważny z perspektywy uzyskania idealnego ściegu. Zauważcie, że mamy dwie opcje jego użycia w zależności od wykorzystywanej szpulki. Przy niskich szpulkach zdejmujemy plastikowe przytrzymanie dużych szpulek, od góry zabezpieczamy je uchwytami zabezpieczającymi szpulki.

etiblog-maszyna-cover-nawlekanie-maszyny-IIa

Przy wysokich montujemy plastikowe przytrzymanie dużych szpulek oraz siateczki odpowiadające za równomierne odwijanie się nici. Dlaczego wspominam o szyciu dużymi szpulkami? Część z Was będzie chciała wykorzystać przędze lub obniżyć koszt nici decydując się na duże szpulki nici teraz wiecie, że jest to w tym modelu możliwe.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-duze-szpilki

Nitka od szpulki idzie do prowadniku górnego i konieczne dla właściwego ułożenia ściegu jest poprawne przełożenie przez niego nitki- zobaczcie je na zdjęciu poniżej.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-prowadnik-nitki-gornej

Ostatnią bardzo przydatną funkcją, którą znajdziecie w cowerloku Janome 2000CPX jest wolne ramię, które zdecydowanie ułatwia wykańczanie rękawków czy nogawek po ich obwodzie.

Na zdjęciu powyżej drobne akcesoria dołączane do maszyny, mamy igły, pędzelek do czyszczenia, zestaw śrubokrętów, pincetę, nawlekacz igieł,  zestaw uchwytów do szpulek oraz siateczki do nich, jak i śrubki do mocowania prowadników. Wszystko to spakowane w plastikowym pojemniku.

etiblog-maszyna-cover-zestaw-z-maszyna

Maszynę można zakryć pokrowcem, który ochroni ją przed delikatnymi uszkodzeniami i kurzem.

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-3-pokrowiec

etiblog-JANOME-cover-2000CPX-ost

Podsumowując recenzję maszyna Janome Cover 2000CPX jest to maszyna nieoceniona przy wykańczaniu odzieży szczególnie tej uszytej z dzianiny. Dzięki niej odzież będzie profesjonalnie wykończona, a samo wykończenie zajmie mniej czasu. Maszyna jest bardzo solidna, będzie służyć długie lata. Moim zdaniem jest konieczna jeśli myślicie o zarobkowym szyciu z dzianin lub jeżeli szyjecie tylko dla siebie i rodziny, ale zależy Wam, aby Wasze wyroby wyglądały profesjonalnie.

tagi:

Opinie, komentarze (20):

  1. Marzena pisze:

    Witam, czy takiego coverlooka można u Państwa zakupić? Ile kosztuje? Szyje od pół roku i zastanawiam sie nad zakupem maszyny do szycia….i nie mam pojęcia jaką wybrać….może Państwo mogą mi jakąś polecić?????Z góry dziekuje za jakąkolwiek porade i wskazówki:)
    Pozdrawiam

    • Witam, maszynę może Pani kupić w firmie ETI (link do produktu z ceną). Jeśli chodzi o dobór maszyna do szycia to po pierwsze należy zastanowić się do czego i w jakiej częstotliwości będzie ona wykorzystywana, kolejny krok to budżet jaki chcemy na nią przeznaczyć. Jeśli będę mieć te informację to chętnie zaproponuję dobrą maszynę/maszyny.

  2. Marzena pisze:

    Dopiero zaczęłam przygodę z maszyną do szycia, ale chciałabym taką, żebym mogła na niej szyć ubranka dla siebie i dziecka, jak również akcesoria dla domu. Szyję głównie dla siebie i znajomych. Myślę o jakiejś nieskomplikowanej w użytkowaniu maszynie, myślę, że tak do 500zł max.

  3. Marzena pisze:

    Rozumem, że moge do niej zakupić stopke do ściegu overlokowego i bede miała możliwość na ładne wykończenie ubrań? Bo w zestawie tej stopki nie posiada?

    • Maszyna ma sporo ściegów do łączenia oraz łącznia i jednoczesnego obrzucania krawędzi, sądzę, że każdy znajdzie jakiś ścieg dla siebie. Jednak to nie jest owerlok, a więc nie będzie takiej jakości wykończenia ściegu jaki jest w odzieży kupowanej przez nas w sklepach.
      Można dodatkowo do maszyny dokupić stopkę owerlokową i wykorzystać ją przy np.: zygzaku, aby krawędź była estetycznie obrzucona.
      Zachęcam do zapoznania się z naszymi wpisami dotyczącymi ściegów, aby estetycznie obrzucać krawędzie oraz różnic miedzy ściegiem owerlokowym, a owerlokiem.
      Im lepiej pozna Pani te zagadnienia, będzie łatwiej podjąć dobrą decyzję co do wyboru maszyny. 🙂

  4. IWONA pisze:

    Witam Proszę mi powiedzieć czy podszywając spód bluzki tą maszyną nie będę miała problemu w przeszyciu po szwie , czy np. nie będzie przepuszczała ściegu ?

    • Maszyna radzi sobie dobrze z różnymi grubościami materiałów, a więc nie będzie problemu. Jeśli szyje Pani przez grube szwy to proszę jedynie pamiętać, że podchodząc pod szew przy dużych grubościach trzeba wyrównać poziom stopki (musi być ona równolegle ustawiona do ząbków transportera), w takich wypadkach wystarczy podłożyć pod tył stopki np.: kawałek tekturki (tylko na moment przeszycia w szwie).

  5. ochszycie pisze:

    Witam,mam i bardzo polecam tego coverlocka,wbrew pozorom jest bardzo prosty w obsłudze,a ciuszki nim wykończone wyglądają bardzo estetycznie.Pozdrawiam Marzena.

  6. lila pisze:

    Czy jest maszyna 2 w 1 czyli coverlock i overlock?

  7. Marzena pisze:

    Witam ponownie, zakupiłam u Państwa maszynę do szycia Janome E1015 w zestawie z 32 stopkami. Niestety stopki nie posiadają opisów w języku polskim i ciężko mi rozeznać która stopka do czego służy. W związku z powyższym piszę z prośbą o udostępnienie ilustracji stopek z opisami. Zaznaczę, że te stopki na Państwa stronie również ciężko mi przyrównąć do moich stopek ze względu na małe, dla mnie dość niewyraźne ilustracje. Będę bardzo wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam

    • Witam serdecznie, niestety to nie my sprzedaliśmy Pani maszynę z zestawem 32 stopek, więc w tym temacie mimo szczerych chęci Pani nie mogę pomóc. Proszę bezpośrednio zwrócić się do sprzedawcy, u którego nabyła Pani zestaw. pozdrawiam

  8. Jolanta pisze:

    Posiadam tą maszynę i moja „radość szycia” jest minimalna, żeby nie rzec zerowa. Maszyna przepuszcza ściegi na wszelkich nawet najmniejszych grubościach. I bzdurą jest, że przeszywa wszelkie zgrubienia. Renderka Janome 2000 CPX nie potrafi przeszyć po lamówkach od topu, na łączeniach gumy, i wszelkich trochę grubszych szwach np. materiału nurek. Jeśli ktoś będzie potrzebował tą maszynę do trykotu, czy cienkiej dzianiny dresowej to podłożenie dołu czy rękawów wykona idealnie, ale do specjalistycznych prac krawieckich się nie nadaje. Zakupiłam ją głównie do szycia body baletowych z lycry i niestety nie mogę przeszyć lamówki, ponieważ dla tej maszyny jest już za grubo. Pieniądze wyrzucone w błoto. Zaproponowano mi serwis tylko, że ta maszyna szyje idealnie ale na trykocie i innych mało „gumowych” i cienkich dzianinach. Starszy model nie posiadał pokrętła zapobiegającego przepuszczaniu ściegów, nowszy model już tą funkcję ma. No, po coś to zrobiono, widocznie starszy model też miał problemy z przepuszczaniem ściegów i w nowszym niestety nie poprawiono tego problemu. Nie polecam tego modelu, chyba, że ktoś szyje tylko trykotowe koszulki. Nadmienię, że zakupiłam w Eti i zmieniłam igły na te z kulką, nic to nie dało, problem nadal istnieje. Nie można poprawić igłami czy nićmi czegoś co zostało źle zaprojektowane.

    • Witam
      Przyznam szczerze, że jestem zaskoczona czytając Pani opinię o tej maszynie, ponieważ szyłam różne rzeczy z różnych materiałów zarówno na Janome 1000CPX jak i na Janome 2000CPX i obie maszyny radziły sobie z szycie bez najmniejszych problemów. Może Pani maszynę trzeba odpowiednio wyregulować? Czy kontaktowała się Pani z serwisem maszyn Janome? Może warto, żeby Pani do nich zadzwoniła i wyjaśniła jak ma Pani problem z maszyną. Polecam wówczas dodać do maszyny materiały, na których Pani konkretnie szyje, ponieważ faktycznie oni mogą zrobić próby na zwykłej dzianin i wówczas problem może nawet nie wystąpić.
      Co do poprzedniego modelu, który nie posiadał pokrętła eliminującego przepuszczanie ściegów to nie miał go tylko model Janome 1000CP, a Janome 1000CPX i Janome 2000CPX go mają i z mojego doświadczenia stwierdzam, że maszyny lepiej z nim pracują i zmienia on dużo. Ale może szyjemy zupełnie inne materiały więc odczucia mamy różne. Tak czy inaczej polecam Pani skontaktować się z serwisem maszyn Janome.
      Pozdrawiam

  9. Kinga pisze:

    Ja również nie mam radości z szycia na tej maszynie, przepuszcza ściegi na wszelkich możliwych ustawieniach. Mam ją prawie rok i miałam nadzieję, że może to moja wina i że wreszcie uda mi się ją ustawić. Na samym początku prawie doprowadziła mnie do łez, potem trochę udało się poszyć, najlepiej szyje na najmniej elastycznych materiałach, ale przecież nie po to ją kupiłam! Potem wstawiłam na kilka tygodni do szafy, za jakiś czas znowu wyjęłam i znów próbowałam różnych ustawień i nic. Moje doświadczenia, niestety negatywne opisałam na moim blogu: http://kingaszyje.blogspot.com/2016/10/janome-cover-pro-2000-cpx-nie-jest.html
    Niestety ma ona jakiś mankament i nie da się z nią pracować. Ja moją wyślę na dniach do serwisu razem z tymi moimi próbkami i poproszę o ustawienie, zobaczymy czy to coś da. Rozczarowana jednak nią jestem bardzo.

    • Jest mi przykro, że ma Pani tak doświadczenia z tą maszyną. Tak się zastanawiam czy maszyna byłą już w serwisie, bo może w tym konkretnym modelu jest coś nieprawidłowo ustawione i stąd te problemy. Ja szyje projekty z bloga na tym coverze i nie mam opisanych trudności. Jednak wiem, że stopka musi być równolegle ustawiona do ząbków transportera i na czas przejścia przez szew od tyłu podkładam kawałek tekturki. Pisała Pani na blogu, że jest to nie wykonalne. A wystarczy w momencie jak igła jest przed szwem podnieść stopkę i wsunąć kawałek tekturki lub zwyczajnie uformować zakładkę z materiału jak ma Pani przedstawione na blogu i wtedy nie ma tematu przepuszczania bo stopka jest równolegle do ząbków. Tak czy inaczej uważam, że maszyna powinna być sprawdzona, jednak musi być Pani świadoma, że serwisanci też wiedzą, że aby szyć poprawnie stopka musi być równolegle do ząbków i tak będą przeszywać przez szwy próbki. Liczę, że wszytko się wyjaśni i maszyna mimo wcześniejszych problemów posłuży Pani dobrze przez długie lata. pozdrawiam

  10. Beata pisze:

    Mam od kilku lat Janome Covera – była w serwisie i nadal szew przepuszcza jak powyżej – na nic kolejne ustawienia. Bardzo wielkie rozczarowanie… jeszcze raz oddam ją do serwisu, szkoda, że gwarancja minęła.

    • Pani Beato, jakiś czas temu inna użytkowniczka miała podobny problem, była rozczarowana maszyną, ale po serwisie i drobnych sugestiach co do ustawień maszyny zmieniła zdanie o 180 stopni. Proszę zajrzeć tutaj, liczę, że sugestie tam zawarte pomogą Pani jak i innym użytkownikom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *