Do uszytego ostatnio fartucha kuchennego postanowiłam uszyć jeszcze rękawicę i łapkę kuchenną. Aby całość stanowiła komplet wykorzystałam te same materiały i te same ściegi dekoracyjne z maszyny Janome MC8900QCP SE. 🙂
* Materiały potrzebne do uszycia rękawicy i łapki kuchennej:
– tkaniny: białą (35 x 75 cm), malinowa (50 x 75 cm), na wypustkę tkanina ze wzorem (10 x 50 cm), warstwa izolującą 50 x 35 cm (tkanina wykonana z włókien naturalnych np.: bawełniana lub specjalistyczna tkanina izolująca)
– kawałki flizeliny do podklejenia rękawicy (tylko elementy przy kciuku)
– ocieplina odzieżowe (50 x 35 cm)
– nici do szycia oraz do haftu (ściegi dekoracyjne)
– sznurek na wypustkę ok 50 cm
Przybory, akcesoria użyte w poniższych projektach:
a) obcinaczki – TITANIUM Ti500
b) rozpruwacz -eti 098
c) nożyczki krawieckie
d) linijka do patchworku – eti 973
e) miara krawiecka uniwersalna -eti 104
f) szpilki -eti 909
g) magnetyczna poduszka -eti 911
h) pisak samoznikajacy -eti 120
i) stopki:
W oby projektach wykorzystam stopki:
– przezroczysta stopka do równego prowadzenia ściegu JANOME 202084000– pasuje do maszyny do 9 mm szerokości ściegu. Stopka pasująca do maszyn z chwytaczem rotacyjnym z szerokością ściegu 7 mm to JANOME 200434003
Stopki potrzebna do wykonania rękawicy kuchennej:
– stopka krawędziowa (z zestawu maszyny) JANOME 859814001 – pasuje do maszyny do 9 mm szerokości ściegu. Stopka pasująca do maszyn z chwytaczem rotacyjnym z szerokością ściegu 7 mm to JANOME 200318000. Do maszyny z chwytaczem wahadłowym JANOME 200330008
– stopka owerlokowa (z zestawu maszyny) JANOME 859810007– pasuje do maszyny do 9 mm szerokości ściegu. Stopka pasująca do maszyn z chwytaczem rotacyjnym z szerokością ściegu 7 mm to JANOME 822801001. Do maszyny z chwytaczem wahadłowym JANOME 200132008
– stopka do wypustek JANOME 202088004– pasuje do maszyny do 9 mm szerokości ściegu. Stopka pasująca do maszyn z chwytaczem rotacyjnym z szerokością ściegu 7 mm to JANOME 200314006.
Stopki potrzebna do wykonania łapki kuchennej:
– lamownik JANOME 202099008– pasuje do maszyny do 9 mm szerokości ściegu. Stopka pasująca do maszyn z chwytaczem rotacyjnym z szerokością ściegu 7 mm to JANOME 200313005. Do maszyny z chwytaczem wahadłowym JANOME 200140009.
j) żelazko i deska do prasowania
ETAPY szycia RĘKAWICY KUCHENNEJ:
PRZYGOTOWANIE:
Rysujemy na papierze dwie identyczne rękawice (bez zapasów na szwy, dodamy je później). Jedną rękawicę rozcinamy w odległości 6,5 cm od jej dolnej krawędzi, dla ułatwienia każdy element papierowy rękawicy oznaczyłam literami A,B,C (każdy element będziemy kroić z innych tkanin)- patrz pierwsze zdjęcie w akapicie dotyczącym krojenia.
Element B rękawicy będziemy kroić z tkaniny, w której najpierw wykonamy zakładki, w tym celu kroimy dwa prostokąty z tkaniny malinowej o szerokości równej szerokości narysowanej rękawicy plus 5 cm, w moim przypadku to 20 cm (15+5) oraz wysokości 15 cm. Na tych prostokątach pisakiem krawieckim zaznaczamy poziome linie (ich rozmieszczenie i ilość na zdjęciu poniżej).
Zaprasowujemy tkaninę po narysowanych liniach i stopką krawędziową ściegiem stebnowym (prostym) przeszywamy cztery zakładki prowadząc tkaninę przy prowadniku stopki. Należy sprawdzić pozycję igły, powinna być ustawiona tak, aby odległość od krawędzi do linii szycia wyniosła dokładnie 6 mm (ja ustawiłam pozycję igły na szerokość ściegu -9).
Po przeszyciu wszystkich zakładek zaprasowujemy je w jednym kierunku, do dołu.
KROJENIE:
Elementy malinowe (z przeszytymi zakładkami) kładziemy jedna na drugą (lewa do lewej) i do tak przygotowanych warstw przykładamy papierową formę rękawicy element B, dodajemy zapas na szew 1,5 cm, a następnie wycinamy elementy (będzie to dół zewnętrznej części rękawicy).
Tkaninę białą składamy również na pół lewą do lewej i przykładamy papierową formę rękawicy A, dodajemy zapas na szew 1,5 cm, a następnie wycinamy elementy (będzie to góra zewnętrznej części rękawicy).
Tkaninę wewnętrzną (izolującą) składamy na pół i przykładamy do niej papierową formę rękawicy C, dodajemy zapas na szew 1,5 cm, a następnie wycinamy elementy (będzie to izolacja i wewnętrzna część rękawicy). Taki sam kształt wycinamy również z ociepliny odzieżowej (potrzebne dwa takie elementy).
Warstwy z ociepliny oraz izolującej są bardzo istotne, gdyż to od ich właściwości oraz ich ilości zależy czy rękawica będzie chronić nas przed temperaturą, proponuje przed szyciem sprawdzić czy warstwy wystarczająco izolują.
Z tkaniny ze wzorem kroimy prostokąt o wymiarach 4 x 11 cm, z którego wykonamy haczyk (szerokość gotowego haczyka ok. 1 cm). Dodatkowo z tej tkaniny kroimy również prostokąt na wypustkę, szerokość 4 cm i długość równej obwodowi dołu rękawicy plus 5 cm.
SZYCIE:
Białą tkaninę, czyli główna część rękawicy ozdabiamy ściegami dekoracyjnymi. W tym celu montujemy przy maszynie stopkę do równego prowadzenia ściegów. Aby rękawica i już wcześniej uszyty fartuch kuchenny stanowiły komplet postanowiłam powtórzyć wcześnie wykorzystanej ściegi dekoracyjne, czyli ściegi o numerze 187, 189 i 200 z maszyny do szycia Janome MC8900QCP. Ściegi szyjemy równolegle względem krawędzi dołu rękawicy, a dzięki stopce można wykonać kolejne rzędy ściegów idealnie równolegle względem siebie. Wykonujemy dowolną ilość ściegów. Moje są o szerokości 9 mm także zmieściłam ich 4 rzędy, jeżeli będziecie mieli mniejszą szerokość zmieścicie ich więcej.
Do tak ozdobionych elementów góry rękawicy doszywamy stopką uniwersalna doły rękawicy. Elementy składamy prawa do prawej i zszywamy je szyjąc na 1,5 cm od krawędzi. Szew rozprasowujemy.
Lewą stronę białej rękawicy podklejamy flizeliną, wystarczy wzmocnić tylko miejsce pomiędzy kciukiem, a resztą rękawicy, czyli tam gdzie będziemy wykonywać nacięcie i potrzebne jest ekstra wzmocnienie tkaniny- patrz zdjęcie powyżej.
Pod tak przygotowane elementy zewnętrzne rękawicy podkładamy ocieplinę oraz tkaninę izolującą. Przypinamy warstwy razem i łączymy razem tuż przy krawędzi.
Kolejno Następnie składamy dwa elementy tak przygotowanych części rękawicy stronami prawa do prawej i zszywamy je szyjąc 1,5 cm od krawędzi. Szew przycinamy pozostawiając 5 mm od linii szycia, dodatkowo nacinając go w miejscy pomiędzy kciukiem, a resztą rękawicy jak na zdjęciu poniżej.
Przy użyciu stopki do ściegu owerlokowego obrzucamy krawędzie ściegiem owerlokowym, a następnie rękawicę wywracamy na prawą stronę.
Teraz wykonamy haczyk do wieszania rękawicy. Krawędzie prostokąta skrojonego na haczyk (4 x 11 cm) zaprasowujemy na centymetr do środka, następnie element składamy na pół i zaprasowujemy. Szyjemy tuż przy krawędziach elementu.
Do krawędzi rękawicy zewnętrznej przypinamy wypustkę z umieszczonym sznurkiem w środku. Zwróć uwagę na sposób łączenia wypustki, jedną krawędź wypustki podwijamy do wewnątrz (środka) jak na zdjęciu poniżej i tak upinamy ją na drugiej krawędzi- efekt końcowy na zdjęciu poniżej w narożniku. Przypinamy również haczyk rękawicy.
Stopką do wypustek przyszywamy wypustkę do krawędzi rękawicy.
Tą krawędź również obrzucamy ściegiem owerlokowym.
Pozostaje nam jeszcze przeszycie krawędzi wypustki, aby zabezpieczyć ja przed wywijaniem się na prawą stronę rękawicy.
W tym celu również stopką do wypustki przeszywamy krawędź wprowadzoną do wewnątrz rękawicy. Należy zmienić ustawienie igły, aby łapała ona krawędź rękawicy.
Rękawica skończona :), przechodzimy do uszycia łapki kuchennej.
ETAPY szycia ŁAPKI KUCHENNEJ:
KROJENIE:
Z tkaniny białej kroimy dwa kwadraty o wymiarze 23 x 23 cm (gotowa łapka będzie mieć wymiary 22 x 22 cm).
Z ociepliny odzieżowej oraz warstwy izolacyjnej kroimy kwadraty o wymiarze 22 x 22 cm (z ociepliny dwie warstwy, z tkaniny izolującej jedna lub dwie jeśli chcemy mieć podwyższoną izolację). Tu również warto wykonać test, jeśli nie ma potrzeby to lepiej zastosować mniej warstw izolujących, dzięki czemu łatwiej będzie nam wszyć lamówkę.
Z tkaniny malinowej kroimy po skosie prostokąt o wymiarze 3 x 90 cm (po skosie czyli pod kątem 45 stopni względem oryginalnie wykończonego brzegu tkaniny), będzie to nasza pliska skośna (lamówka), którą wykończymy krawędzie łapki.
Z tkaniny ze wzorek kroimy prostokąt o wymiarach 4 x 11 cm, z którego wykonamy haczyk (szerokość gotowego haczyka to 1 cm).
SZYCIE:
Podobnie jak rękawice kuchenną łapkę udekorujemy tymi samymi ściegami ozdobnymi z maszyny do szycia Janome MC8900QCP (numery 187, 189, 200). Przy maszynie montujemy stopkę do równego prowadzenia ściegów i ozdabiamy białe prostokąty. Dzięki stopce możliwe jest uzyskanie równoległych względem siebie ściegów, bez wcześniejszego rysowania linii pomocniczych. Umiejscowienie i ilość ściegów ozdobnych jest dowolna, ja zdecydowałam się wykonać je na samy środku mojej łapki.
Po ozdobieniu elementów docinamy je do wymiaru 22 x 22 cm (przy tylu ściegach ozdobnych warstwa może delikatnie zmienić wymiary, dlatego w pierwszej fazie elementy były skrojone nieco większe).
Wszystkie warstwy łapki kuchennej spinamy razem układając je w kolejności: warstwa wierzchnia prawą do dołu, ocieplina, warstwa izolująca, ocieplina i warstwa wierzchnia prawą do góry, spinamy je razem i zszywamy szyjąc 5 mm od krawędzi, aby połączyć warstwy razem. Na tym etapie możemy też wykonać pikowanie przez środek, aby połączyć warstwy również w wewnętrznej części.
Zaprasowujemy tkaninę na haczyk, następnie zszywamy ją szyjąc wzdłuż tuż przy krawędziach. Szczegóły dotyczące jak wykonać haczyk znajdują się powyżej w instrukcji szycia rękawicy kuchennej.
Teraz przejdziemy do ostatniej fazy szycia tj. doszycie pliski skośnej (lamówki). Jeśli nie udało nam się skroić jej z jednego kawałka tkaniny to należy ją połączyć jak pokazałam na zdjęciach poniżej. Końce pliski obcinamy po skosie i względem tej krawędzi składamy je razem. Następnie zszywamy je, a szew rozprasowujemy w obie strony.
Następnie przy użyciu lamownika przyszywamy lamówkę (pliską skośną). W tym celu przygotowujemy krawędź pliski tj. zaprasowujemy ją na odcinku ok 2 cm oraz obcinamy koniec jak pokazałam na zdjęciu poniżej, dzięki czemu łatwiej będzie nam umieścić ją w lamowniku. Tak przygotowaną lamówkę wprowadzamy do prowadnika stopki, a następnie stopkę z lamówką montujemy przy maszynie.
Zauważ, że koniec lamówki znajduje się pod stopkę i delikatnie za nią wystaje. Wsuwamy pomiędzy prowadnik z lamówką krawędź naszej łapki kuchennej, proponuje rozpocząć na środku jednego z boków, dzięki czemu łatwiej będzie nam wykonać estetyczne łączenie lamówki. Opuszczamy stopkę, dostosowujemy pozycje igły (tak aby łapała lewą krawędź lamówki) i rozpoczynamy szycie powoli. Cały czas dosuwając krawędź łapki do prawej w głąb lamownika.
W miarę możliwości w narożnikach wykonujemy klasyczne obroty na igle, tzn.: igła wbita, stopka podniesiona, przekręcamy tkaninę, układamy lamówkę, opuszczamy stopkę i rozpoczynamy szycie. Przyszywanie za pomocą lamownika kończymy chwilę przed miejscem gdzie rozpoczęliśmy szycie. Obcinamy lamówkę pozostawiając zapas na jej podwinięcie. Przy maszynie montujemy stopę uniwersalną, lamówkę upinamy i krawędź jej podwijamy do wewnątrz i przeszywamy.
Przy jednym z narożników lekko odpruwamy ścieg, aby wsunąć krawędzie haczyka, następnie go przyszywamy.
Odginamy go jak na zdjęciu poniżej oraz przeszywamy, aby przytrzymać go w tej pozycji.
Łapka kuchenna gotowa 🙂
I mamy komplet 🙂
Pochwalcie się swoimi rękawicami oraz łapkami kuchennymi uszytymi na podstawie tego wpisu, na zdjęcia czekam pod adresem mailowym: e.szafranek@eti.com.pl
Dodaj komentarz