Rękawica kuchenna

Do uszycia tej rękawicy potrzebujesz dowolną maszynę do szycia. Ja zdecydowałam się użyć maszynę Janome 525S.

* Materiały potrzebne do uszycia tej rękawicy:
– tkanina podstawowa: 50 centymetrów bieżących, tkanina dodatkowa: wystarczą dwa prostokąty o wymiarach 8 x 23 cm, potrzebna jest również podszewka: dwa kwadraty o wymiarach 19 x 23 cm (zalecam tu użycie tkanin nieelastycznych)
– filc lub inny surowiec jako izolator, potrzebne ok. 25 x 150 cm
– nici

* Przybory, urządzenia:
obcinaczki (Eti 097)
nożyczki (Mundial 460-8” 20,5)
pisak krawiecki dwustronny samoznikający (Eti 120)
miara krawiecka (Eti 104)
szpilki (Eti 118)
– stopki: stopka do ściegu prostego (Janome 200331009) lub wersja pasująca do maszyny z chwytaczem wahadłowym (Janome 200125008)
– żelazko i deska do prasowania

ETAPY:
Przygotowanie:

Po zdekatyzowaniu tkaniny, jeśli to konieczne kroimy poszczególne elementy rękawicy zgodnie z wymiarami przedstawionymi na rysunku poniżej
(zapas na szew został uwzględniony). Przy krojeniu pamiętaj o zachowaniu nitki prostej tzn. umieść poszczególne elementy tak, aby strzałka znajdująca się na nich była równoległa do oryginalnie wykończonego brzegu tkaniny (krajki). Poniższy rysunek możesz wydrukować, link do pliku znajduje się na dole strony.Kroimy:
– z tkaniny podstawowej: 2 x A, 2 x B

– z tkaniny dodatkowej: 2 x D
– z podszewki: 2 x B
– z filcu: 1 x A, 2 x C
Dla ułatwienia poniżej plan kroju z tkaniny podstawowej dla elementów na rękawice. SZYCIE:
Element A:

Element A wykrojony z tkaniny podstawowej oraz z filcu spinamy i zszywamy razem, szyjąc tuż przy krawędzi.

Do tego łączenia ja wykorzystuję stopkę do ściegu prostego, dzięki której tkanina nie wciągnie się w stopkę, a sam ścieg jest bardziej estetyczny -UWAGA- stopkę tą można używać tylko do ściegu prostego dla centralnej pozycji igły!Warto pomyśleć o zawieszce, może to być gotowa tasiemka lub tak jak w moim przypadku zawieszka wykonana samodzielnie. W tym celu wykrawamy prostokąt o wymiarach 4 x 8 cm, zaprasowujemy krawędzie do środka i łączymy je. Gotową zawieszkę przypinamy do elementu A (jak na zdjęciu powyżej) i przyszywamy.

Element B i D:

Elementy układamy jak na rysunku powyżej, tj. element B z podszewki, element D z tkaniny dodatkowej, element B z tkaniny podstawowej. Następnie łączymy je razem, szyjąc na 1 cm od krawędzi.

Po połączeniu elementów rozprasowujemy wszystkie szwy. Następnie składamy powstały element na pół i umieszczamy w środku element C wykrojony z filcu, spinamy wszystkie warstwy szpilkami. Szyjemy blisko krawędzi w celu połączenia warstw (patrz zdjęcie poniżej). Powstała nam jedna „kieszonka” rękawicy.Operację powtarzamy dla drugiej „kieszonki”.

Łączenie elementów: Kolejny etap to przyszycie „kieszeni” do elementu A, w tym celu przypinamy „kieszenie” szpilkami i szyjemy blisko krawędzi.Następnie składamy element A z przyszytymi „kieszeniami” oraz element A wykrojony z tkaniny podstawowej prawymi stronami do siebie. Spinamy wszystkie warstwy szpilkami i szyjemy dookoła, należy jednak pamiętać o zostawieniu otworu na wywrócenie całości. Ja miejsce na otwór zaznaczam wbitymi obok siebie dwoma szpilkami, dzięki temu podczas szycia wiem, w którym miejscu zaplanowałam otwór. Wywracamy rękawicę i zaszywamy otwór. Projekt gotowy 🙂 !

Link do pliku: Rękawica kuchenna.pdf

Jeśli chcecie pochwalić się swoimi rękawicami, przysyłajcie do mnie swoje projekty, najciekawsze opublikujemy na naszym blogu. Mój adres mailowy: e.szafranek@eti.com.pl

tagi: ,

Opinie, komentarze (1):

  1. Pingback: Rękawica kuchenna | eti-blog

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *